Met een cursus houtbewerken leert u hoe u mooie, functionele meubels kunt maken

In de cursus houtbewerken leert u wat houtbewerking precies inhoudt. Iedereen kan meedoen, ongeacht kennis of achtergrond. Wij bieden verschillende niveaus, zodat u zo kunt instromen. Ervaring of geen ervaring! Werken met uw handen is een fijne ontspanning. U wordt daarbij begeleid door een ervaren docent die u laat zien en voelen wat u allemaal met hout kunt maken. Daarbij wordt de nadruk gelegd op het ambachtelijk (handmatig) bewerken van hout.

Cursus houtbewerken: creatief bezig zijn

Creatief bezig zijn is de inhoud van onze cursus houtbewerken. Men zegt weleens dat de mensen uit Noord-Holland zoals uit Zaanstad, Zaandam en Hilversum nog creatiever zijn dan de rest van Nederland. Dit is natuurlijk niet zo, want veel mensen vinden het prettig om even weg te zijn uit de dagelijkse beslommeringen. Creatief bezig maakt uw hoofd leeg! U kunt maken wat u wilt en wij leren u tijdens de cursus houtbewerken hoe u dit het beste kunt doen.

Hout is een fantastisch natuurproduct. We hebben de keuze uit talloze houtsoorten. Hout dat gebruikt wordt voor het vervaardigen van meubels is grotendeels afkomstig van naald- en loofbomen. Met hout dat afkomstig is van naaldbomen bedoelen wij onder andere vuren en grenen. Het is een zogenoemde zacht houtsoort. De houtsoorten eiken, beuken en teak zijn afkomstig van loofbomen en valt onder de noemer hard en beresterk!

Eiken: beste soort voor houtbewerking

Het hout van de aloude eikenboom wordt al sinds jaar en dag gebruikt. Deze zeer harde houtsoort is makkelijk verkrijgbaar én heeft goede eigenschappen. Het heeft een sfeervolle uitstraling en beschadigd minder snel dan bijvoorbeeld vuren en grenen. Tijdens een cursus houtbewerking is het prettig om mee te werken, want de nerf is normaal (niet te fijn en niet te grof). Nog altijd wordt eiken gezien als de beste soort voor houtbewerking.

Al eeuwenlang worden meubels door middel van houtbewerking gemaakt. Vroeger hoefde men daarvoor niet naar school te gaan, want destijds was het meubilair zeer eenvoudig. Ook rijke mensen hadden niet al te veel meubilair. In de 17e eeuw veranderde dit en maakte het interieur onderscheid tussen arm en rijk. De woningen van de allerrijksten werden luxe aangekleed, met zware houten meubels, bewerkt met houtsnijwerk. In Nederland is het Fries houtsnijwerk, ook wel kerfsnede genoemd, alom bekend.

Opleiding houtbewerking voor beginners

Veel van onze cursisten komen uit de provincie Noord-Holland zoals Alkmaar, Zandvoort, Amstelveen, Haarlem, Amsterdam en omgeving. Houtbewerken is in principe vrij gemakkelijk te leren, voor mensen die het als hobby kiezen. Met een opleiding houtbewerking bent u in staat om straks uw eigen spullen of meubilair van hout te maken. Leuk, toch? Hebt u helemaal geen ervaring met houtbewerken, meldt u zich dan aan voor de basisopleiding oftewel een cursus voor beginners. Wij leren het u graag stap voor stap. Als u straks thuiskomt met uw eigen meubelstuk geeft dit ongetwijfeld een bevredigend gevoel.

Iedere 10 weken starten wij de cursus houtbewerken met een nieuwe groep. Hebt u net de aanmelding gemist? Dan hoeft u in ieder geval niet lang te wachten tot de volgende. Aarzel niet en vul alvast online het aanmeldformulier zo volledig mogelijk in. Wij heten u alvast van harte welkom.


Aanbevolen berichten