Gehoorbescherming op maat

 In Geen categorie

Op 19 maart waren 2 medewerkers van Elacin bij de School aanwezig om cursisten en docenten passende oorbescherming aan te meten.

De oorbescherming bestaat uit zogenaamde otoplastieken. Deze worden op maat gemaakt door een kopie te maken van de gehoorgang.

Niels van Hooijdonk, manager bij Elacin, legt uit hoe snel er gehoorproblemen kunnen ontstaan door het werken aan machines zoals we die op de School hebben.

Hij laat een grafiek zien waarop we kunnen zien hoe lang we een bepaalde geluidssterkte kunnen volhouden. Bij 80 decibel is dat 8 uur. Het aantal verminderd snel bij het stijgen naar 100 decibel en hoger.

Als we gaan meten bij de zaagmachine blijkt dat deze 100 decibel of meer laat zien op de meter. Na ca. 5 minuten is de dagdosis voor oren bereikt en kan er schade ontstaan. Cursisten wordt geleerd dat zij gehoorbeschermers moeten dragen. Die van de School zijn nogal groot en dempen alle geluid. Daarbij bemoeilijken zij de communicatie onder meer doordat ze de medeklinkers zoals de p, de k, de s en andere onverstaanbaar maken.

Bij iedereen wordt een blauwe hardende vloeistof in de oren gespoten die na 4 à 5 minuten uit het oor gehaald wordt. De vorm die de vloeistof nu heeft is de basis voor de oorbeschermers die in de fabriek van Elacin gemaakt worden.

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.