Joost, oog en oor voor derdejaars
De cursisten die in het “derde jaar” aan hun werkstuk voor de eindbeoordeling werken worden begeleid door Joost.
“Ik ben hier 7 jaar geleden gekomen als stagiair meubelmaken en ben blijven hangen. Ben nu in loondienst en verdeel mijn tijd in meubels maken op bestelling en in het assisteren bij de opleiding. Ik vind allebei fijn om te doen en die twee kanten van het bedrijf geven een prettige afwisseling.”
De cursisten die het “derde jaar” doen, hebben geleerd zelfstandig te werken en kunnen de machines bedienen die nodig zijn. “Derde jaar” betekent vaak niet letterlijk dat iemand al drie jaar bezig is. Het betekent dat een cursist de basiscursus en de speciale trainingen met goed gevolg doorlopen heeft en veilig met machines kan omgaan.
“Ik let er steeds op dat mijn cursisten verstandig en veilig met de machines werken. Dat ze geen gevaarlijke dingen doen. Er zijn ook cursisten die gebruik blijven maken van de werkplaats nadat ze klaar zijn met het derde jaar. Ze missen de sfeer en het plezier van meubelmaken en huren dan een stukje werkplaats. Op die manier genieten ze van de faciliteiten van de School”.
Joost heeft zijn opleiding gekregen aan het Horizon College in Heerhugowaard. Hij ziet zichzelf niet als meubelmaker werken tot zijn 70ste. In de toekomst wil hij zich meer ontwikkelen als docent. “Het vak van meubelmaken is gewoon te zwaar om het tot hoge leeftijd te kunnen volhouden. En om over te gaan naar 3Dprinten van meubels? Nee, dat is geen hout! Wat ik wel interessant zou vinden als we CNC-frezen gaan ontwikkelen. Met computer gestuurde machines werken. Zowel voor de School als voor de meubelmakerij. Tenslotte moet ik en ook de School zich blijven ontwikkelen!”
Trots op Joost?