Al 17 weken onafscheidelijk voor sleutels en sieraden

 In Cursus

Yvonne uit Alkmaar en Arie uit Heerhugowaard werken al 17 weken samen aan 1 tafel bij hun eerstejaarsopleiding. Zij volgen nu het 2e blok, met als opdracht een “sleutelkastje”.

“Ik volg de opdracht niet helemaal”, vertelt Yvonne. “Ik wil mijn sieraden goed opbergen en maak van het sleutelkastje een sieradenkastje. Het dichte deurtje wordt bij mij een transparant deurtje. Ik doe een mooi perspexpaneel in het deurtje. Qua constructie en leermoment maakt dat geen verschil.”

Arie is hier om lekker bezig te zijn. Overdag werkt hij bij de marine. “Varen doe ik niet meer”, vertelt hij. “Sinds een paar jaar woon ik ook niet meer in Den Helder. Ik werk er nog wel als docent techniek bij Fort Erfprins op het marineterrein”.

Yvonne is beïnvloed door haar vader die een scheepswerf heeft in Broek op Langedijk. “Mijn drie oudere broers gingen eigenlijk voor in de werkplaats, maar toen ik als meisje belangstelling had voor timmeren en techniek, vond mijn vader dat geweldig en zo was ik vaak met hem aan het klussen”.

Arie is niet van plan om van het meubelmaken zijn beroep te maken. Voor hem is het een fijne hobby die ervoor zorgt dat hij zijn hoofd kan leeg maken en ontdekken wat hij met zijn handen allemaal kan. “Dit is niet alleen een cursus”, zegt Yvonne. “Dit is een leerweg waar je ook ontdekt waar je sterke en zwakke kanten zitten. Overdag werk ik bij Mercato Italiano in Heerhugowaard. Wij leveren Italiaanse delicatessen. Hier merk ik dat secuur zijn en geduld hebben moeilijk is, dat leer ik hier. Met mijn ongeduld haal ik zomaar een jaap in mijn vinger. Het is fijn dat de docenten deze cursussen ook gevolgd hebben en ook vaak een ander beroep hebben gehad”.

“In mijn werk als docent mis ik het zelf sleutelen”, zegt Arie. “Hier heb ik daar weer de kans toe, het is hier echt leren denken met je handen”. “Goed aftekenen is zo belangrijk en moeilijk voor me”, zucht Yvonne. “Vaak wil ik nog een beetje smokkelen, maar dan is het nooit recht en haaks. Ik leer nu een hoek haaks te sturen met een lijmtang. Wie kan bedenken dat dat kan”!

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.