Michael verdiept zich meer en meer in hout

 In Algemeen

Samen met José, die de Zomerschool volgde in augustus, deelt Michael een werktafel. Door de grootte en de indeling van de tafel en de werkruimte hebben ze voldoende afstand. Daarbij draagt José een perspexmasker, net zoals Melanie, die aanwezig is om te assisteren.

“Wij zijn voorzichtig”, zegt Melanie. “Als School hebben we een protocol waarin we vastgesteld hebben hoe we met de Coronasituatie omgaan. We pauzeren bijvoorbeeld niet meer in onze kantine, maar in een pagodetent buiten, zodat we de cursusruimten kunnen luchten”.

Michael draagt geen mondkapje of perspexscherm. Hij voelt zich veilig genoeg zonder.

“Ik haal het eerste jaar in”, zegt Michael. “Twee jaar geleden heb ik een deel van het eerste jaar en alle onderdelen van het tweede jaar gevolgd. Door omstandigheden kon ik toen niet alle 4 modules van het eerste jaar volgen. Hierna wil ik het derde jaar doen. Ik weet nog niet wat ik dan wil maken, maar dat komt”.

Michael is programmeur, in dienst van een Amerikaans bedrijf in San Francisco. Ik programmeer voor bedrijven in de technische industrie. “Het bedrijf heeft geen vestiging in Nederland. Ik communiceer via Internet met ze. Doordat ik voor dat bedrijf werk heb ik natuurlijk belangstelling voor wat er politiek gebeurt rondom de presidentsverkiezing, maar ik laat me niet verleiden tot discussies. Daarvoor is het te heftig, te gepolariseerd”.

“Thuis ben ik een houten schuur aan het bouwen, waarin ik een werkplaats en een mantelzorgwoning voor mijn ouders gepland heb. Ik was altijd al aan het bouwen met hout, maakte schuurtjes voor kippen en geiten en voor de opslag van spullen. Ik kwam bij dat bouwen niet verder dan het ruwe timmerwerk. Bedacht dat ik het beter wilde leren doen en kwam via de website bij deze School terecht. Het is vlakbij huis en het is hier gemoedelijk, gezellig en sociaal”.

Michael heeft (nog) niet de ambitie om van het meubelmaken zijn beroep te maken. “Voorlopig blijf ik programmeren. Misschien dat ik ooit, later, 1 dag minder ga werken en die dag aan het meubelmaken of werken met hout ga besteden. Omdat ik van buiten houd, wil ik het liefste iets gaan doen met buitenmeubelen”.

Frans Konijn, directeur van de School, wil over een paar maanden starten met een School voor Houtbouw.

“Erg interessant”, vindt Michael, “maar voor mij misschien te laat. Ik ben dus die schuur aan het bouwen en word daarbij begeleid door een timmerman. Hij heeft me geholpen met de tekeningen en controleert me. Soms werken we samen. Maar als die opleiding er is ben ik misschien wel geïnteresseerd om meer te leren”.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.