Met afstand en enthousiasme aan de slag; met salademix naar huis

 In Opleiding meubelmaken

Maandag 25 mei zijn we weer met de cursussen begonnen in onze lokalen. Bijna iedereen was er en is in goede gezondheid. De cursisten zijn enthousiast maar moeten wel wennen aan het afstandelijk uiten van dat enthousiasme: elkaar op de schouder slaan is er voorlopig niet bij. En ook het gezamenlijk koffie- en theedrinken is anders. Door het mooie weer kan het nu buiten. Voor het geval dat het weer een keer omslaat en het gaat regenen gaan we 1 of meerdere tenten plaatsen.

Die tenten zijn ook handig als straks onze Zomerschool start. Dit jaar is die in de ruime periode van 6 juli tot 28 augustus. Wij gaan er van uit dat een groot aantal Nederlanders dit jaar in eigen land vakantie neemt. Vandaar die ruime periode. Wij hebben al eerder een nieuwsbrief verzonden waarin we het programma van de zomerschool opnamen. Het programma staat inmiddels ook op onze website. www.beemsterschoolvoormeubelmaken.nl.

De Zomerschool is niet alleen een goede bestemming voor vakantie in eigen land. Het is ook een mogelijkheid om te ontdekken of het een ambacht is dat kansen biedt voor een nieuwe toekomst, daar waar op dit moment de werkgelegenheid voor niet iedereen zeker is. Misschien biedt het een kans om te ontdekken wat je nog meer kan, wat er nog meer mogelijk is, niet alleen met meubels, maar ook in ander ambachtelijk werk waarbij “denken met je handen” belangrijk is.

Sinds dit voorjaar zijn er een groot aantal perenbomen gerooid om in de toekomst plaats te maken voor andere ambachtelijke en educatieve activiteiten. Een van die activiteiten wordt uitgevoerd door Arthur Nooren. Hij heeft van de Beemster Bron, zoals de oude boomgaard nu heet, 5000m2 grond gehuurd om bijzondere groenten te telen. Het blijkt dat veel mensen nieuwsgierig worden naar wat hij aan het doen is. Wat betekent het om te pionieren op 5000m2 grond? Zonder machines, met een paar kippen om ongedierte op te eten en met worteldoek dat uitgerold wordt om onkruid te voorkomen. Inmiddels steken Vogelmuur, Mizuna, Tuinmelde, Melganzevoet, Papegaaienkruid en andere groenten met bijzondere namen hun bladeren boven de rijke ongerepte grond uit en willen geplukt worden om een ongekende, lekkere salade te worden.

Arthur teelt die bijzondere groenten en voegt die samen tot een vitaminerijke salademix. Deze mix is voor onze cursisten te koop voor € 1,75. De mix is voldoende voor 2 personen.

Excursie en vrijwilligers. Naast het telen en oogsten, wil Arthur ook vertellen over zijn manier van telen. Een methode samengesteld door 2 opvattingen over telen. Enerzijds wordt hij geïnspireerd door de Japanner Fukuoka, anderzijds door de traditionele Hollandse tuinbouw. Hoe dat werkt vertelt hij graag zelf tijdens excursies.

Het enthousiasme van Arthur is aanstekelijk. Een vriend, Paul, is hem komen helpen en werkt ook alle dagen aan het succes. Op zaterdag ontvangt hij vrijwilligers die hem helpen om, onder andere, kweek en andere ongewenste planten te verwijderen, te zaaien, het kippenhok te maken en te genieten van de weidsheid van de Beemster Bron. Inmiddels blijkt dat amateurtuinders, vaak met volkstuin, graag wat meer willen weten van Arthur. Hij ontvangt ze graag en denkt nog na over een financiële bijdrage. Dat hoor je van hem als je contact met hem opneemt. arthurnooren@gmail.com

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.