Veiligheid, vernuft en vaardigheid

 In Algemeen, Bedrijfsuitjes, Cursus, Scholing, Workshops

img_1256

“Vernuft is een ouderwets woord”, zegt Frans Konijn, hoofddocent en initiatiefnemer van de Beemster School voor Meubelmaken. “Het is een beetje een vergeten woord, maar ik vind het mooi en het past bij het ambacht van meubelmaken. Het drukt precies uit waar het om gaat als we met gereedschap aan het werk zijn.

img_1269

Je moet slim, handig en oplettend zijn als je met gereedschappen werkt. Een ongelukje is zo gebeurd en een werkstuk is zo beschadigd. Daarom besteden we veel aandacht aan de instructie om met hand- en elektrisch gereedschap om te gaan.

img_1286

“Het gaat vanmiddag bij de eerstejaars om het afstellen van de handschaaf, het werken met beitels en het in de lengte zagen met de schulpzaag.

img_1300

Je zou het bij een schulpzaag niet denken, maar bij het zagen komen er veel krachten los waardoor hout soms weg schiet met alle risico’s vandien. We werken ook altijd met gehoorbeschermers, machines maken nu eenmaal herrie”.

img_1313

Cursisten krijgen zoveel mogelijk individueel instructie en begeleiding van Frans of van assistent Joost.

img_9739

Joost van Unnik assisteert bij de cursussen. In december studeert hij af als meubelmaker aan het Horizon College in Heerhugowaard. “Ik kom al een paar jaar bij de Beemster School en bij de Meubelmakerij van Frans Konijn. Hier heb ik het vak leren kennen. Het is erg leuk om te assisteren bij de cursussen. Leuk om mensen te begeleiden. Ook zorg ik voor de voorbereiding van de cursussen door materiaal te machineren.”

img_1359

“Soms gaat er toch iets mis met een beitel. Dan plak ik pleisters”.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.