Winterworkshops, waardevol voor Guatemala
Op 2, 3 en 4 januari hield de Beemster School voor Meubelmaken winterworkshops. Daar kon men werken aan een klok, een vouwkrukje, een bijenhotel of een bijenkast. Vijftig mensen deden mee aan de workshops.
De deelnemerskosten zijn bestemd voor het Timmerproject Guatemala.
Joep
Geconcentreerd kijkt Joep naar zijn werkstuk. Hij maakt een vouwkrukje. Huub en Rosanne begeleiden hem.
Huub heeft een technische achtergrond en is vrijwilliger bij de Beemster School voor Meubelmaken.
Rosanne is pedagogisch begeleider van Joep.
Op de vraag wat Joep later wil worden antwoord hij: “Weet ik niet, ik kan te veel dingen goed om te kunnen kiezen. Ik kan timmeren, hutten bouwen, hardlopen en wielrennen. Ik heb een racefiets en ik doe tijdritten.”
Rosanne begeleidt kinderen en jongeren die een beperking hebben. “Dat kunnen allerlei verstandelijke beperkingen zijn. Ik begeleid op dit moment 4 kinderen per week. Na mijn pedagogische studie heb ik even bij een organisatie gewerkt, maar ik doe dit nu als zzp-er. De financiering loopt via het PGB”.
Joep en Rosanne zijn door een vriendin getipt om aan de workshop mee te doen. “Dit is heel goed om zijn fijne motoriek te ontwikkelen. Thuis heeft hij van pallets een grote hut getimmerd. Hier leert hij vandaag het fijnere werk.” Aan het eind van de middag vertrekt Joep tevreden met zijn vouwkrukje en als hij langs de container met afvalhout loopt ziet hij nog prachtige stukjes hout die beslist mee moeten naar huis.
Gerrie en Maria
Beide dames zijn helemaal vanuit Groningen gekomen om aan de workshop fineren mee te kunnen doen. Gerrie is de moeder van een van de stagiaires die bij het Timmerproject betrokken zijn. “Zij is ongeveer een half jaar in Guatemala geweest om mee te werken bij de Timmerschool daar.”
Gerrie wordt geinstrueerd door Marjolein, de fineerdocente die in 2019 een aantal cursussen “Fineren kan je leren” gaat verzorgen.
Gerrie is muziekdocente en werkt bij een centrum voor kunstzinnige vorming. “Deze school is geweldig,” vindt zij. ”Maria en ik willen in Groningen ook een centrum starten voor kunst en ambacht. Deze school is een mooi voorbeeld voor ons. We zijn hier om het Timmerproject te ondersteunen en omdat we het erg leuk vinden.”
Mieke en Trees
De zussen van Frans Konijn grijpen de workshop aan om een bijenhotel te maken. Op de vraag waarom ze aan de workshop mee doen zegt Mieke: ”Omdat Trees mee ging doen”. Trees geeft als antwoord dat zij het Timmerproject wil ondersteunen en een plek aan de bijen wil bieden.
Het schroeven aan het bijenhotel gaat moeizaam. Als ze eindelijk hulp vragen merken ze waardoor. “We werken al de hele dag met een verkeerd bitje!” lachen ze gierend uit.
Joost
Hans, een van de docenten van de School, begeleidt Joost bij het maken van een klok en hoe hij het beste kan fineren. Joost is met zijn vader, die cursist is, mee gekomen. Hij trekt een pleister van zijn kin. “Mijn poes heeft me gekrabd, maar ze is wel lief.”
Hij wil dat zijn klok een poezenkop krijgt en begint te schetsen en te puzzelen hoe dat zou kunnen.
Vol verwachting haalt hij een paar uur later zijn gefineerde werkstuk onder de pers vandaan en peutert het plakband er af.
Dan vraagt hij aan de grote Joost om het paneeltje mooi af te zagen en vol ontzag kijkt hij hoe die het kwetsbaar ding onder de grote zaag legt.
De klok met poezenkop is helemaal gelukt en Joost is erg blij.
“Maar ik wil geen meubelmaker worden hoor. Ik wil de natuurkunde in”, zegt hij.
Monique
“Ik woon in de buurt bij Frans en zorg ervoor dat de blog van de Beemster School voor Meubelmaken, die door mijn partner gemaakt wordt, op de website en op Facebook komt. Monique bouwt tijdens de workshop een bijenhotel voor wilde bijen.
Monique heeft in voorgaande jaren alle 28 lidstaten van de EU bezocht om een serie foto’s te maken van tieners en te horen wat zij van de EU vinden ( http://www.youroteens.eu ) . In 2016 heeft dat geresulteerd in een aantal exposities en een digitaal boek is klaar.
“Naast campings heb ik in die landen ook vaak in huizen geslapen via AirB&B. Ik vind dat een fijne manier om een stad en een land te leren kennen omdat je een paar dagen deel bent van een dorp of een buurt in een land dat je niet kent. Ik heb een grote tuin en het lijkt mij leuk om de bijen een hotel te bieden. Daarom maak ik een bijenhotel en zo heb ik een “Air bij & bij!”
Gijs
Gijs is bouwkundige en adviseert mensen om hun huis te isoleren en te verduurzamen. Samen met zijn vriendin Hanne volgt hij de opleiding bij de School. Tijdens de workshop bouwt hij een bijenkast voor honingbijen. “Ik woon in het centrum van De Rijp. In een oud houten huis, een monument. Daar is een tuin bij en ik ben benieuwd of ik daar ook bijen kan houden.”
In beide lokalen van de School heerst een geconcentreerde en creatieve rust. Deelnemers werken hard om hun werkstukken op tijd klaar te krijgen. Hard werken met plezier en met handen die beginnen te leren. Dit is het lokaal voor het vouwkrukje en het bijenhotel.
Suzan
Suzan is de motor achter het Timmerproject en directeur van de Timmerschool in Guatemala.
“Ik ben hier niet alleen om te vertellen over het project maar wil ook graag leren fineren. Daarom ben ik bezig een klok te maken. En het inspireert me om ook in Guatemala workshops te organiseren voor sponsors”.
Suzan is benieuwd wat de opbrengst wordt van deze drie dagen. Deelnemers wordt gevraagd om een bijdrage te storten op de bankrekening van het Timmerproject.
Op de Open Dag op Hemelvaartsdag wordt dat bekend gemaakt.
Voor meer informatie en bankrekeningnummer kijk op www.timmerproject.nl.
In de maand mei 2019 worden deze workshops weer gegeven.