De School het 12e jaar met enthousiasme en plezier het nieuwe jaar in
Het nieuwe jaar, 2020, is het 12e jaar dat de Beemster School voor Meubelmaken bestaat. Ooit begonnen met een paar cursussen voor hobbyisten, is de School nu een 3-jarige opleiding en gecertificeerd als kort beroepsonderwijs.
De School is een initiatief van Frans Konijn en, deed hij in het verleden alles zelf, nu wordt hij bijgestaan door meerdere medewerkers, docenten, meubelmakers, assistenten en een administratie.
In deze blog vertellen Frans, Melanie en Ruud over hun betrokkenheid bij de School.
Geeft deze blog aanleiding om meer te weten, U kunt ze altijd bellen of mailen.
Zij wensen U een geweldig 2020 en hopen dat ook Uw handen in de toekomst leren denken.
Frans, de School is af, maar blijven bewegen.
Als je Frans Konijn, directeur van de Beemster School voor Meubelmaken vraagt hoe het het afgelopen jaar ging met de School, antwoord hij enthousiast:
“Dit jaar was het jaar waarin de School definitief tot bloei is gekomen. De School is af.”
Dan bedenkt hij zich.
“De School is natuurlijk nooit af. We moeten blijven mee bewegen. Meebewegen met de wensen van onze cursisten, de kennis van de docenten, de veranderingen in het vak en maatschappelijke opvattingen over bijvoorbeeld duurzaamheid wanneer we aan het bouwen zijn.”
Frans gebruikt het woord “bouwen” liever dan “maken”.
“Bouwen is een mooi woord,” vind ik. “Het is groter, meer omvattend, het zegt iets over scheppen en dat past beter bij onze opvattingen.”
Als Frans aan 2020 denkt dan wil hij in dat jaar een oud idee verder vormgeven. “Het is niet echt een oud idee, eerder een idee dat ik vroeger al had. Ik vind dat er meer kennis moet zijn over hout. Vroeger was er een Kenniscentrum Hout. Dat bestaat niet meer. De handel in hout is belangrijker geworden dan de kennis erover, terwijl die van wezenlijk belang is, ook in het licht van onze klimaatproblemen. Het kenniscentrum hout was eigenlijk één man, Iep Wiselius. Hij is inmiddels overleden. Een paar jaar geleden heeft hij onze cursus Kijk op Hout opgezet en hij heeft vademecums over hout nagelaten.”
De mensen van de School zijn aan het nadenken over hoe zij meer aandacht kunnen geven aan het duurzaam gebruik van hout, niet alleen bij het maken van meubels, maar ook bij de bouw van huizen.
“Ik zoek mensen die meer van hout en bouwen met hout weten dan ik. Kijken of ik met hun kennis een nieuwe tak aan onze school kan vormen. En verder wil ik in 2020 proberen meer jongeren te verleiden om hier te komen. Samen bouwen met jongeren van 8 tot 18, lijkt mij geweldig om te doen!”
Melanie, helemaal wat ik wil!
Melanie werkt sinds februari 2018 bij de Beemster School voor Meubelmaken.
“Na het gymnasium wist ik, na een zoektocht van twee jaar, niet beter dan dat ik meubelmaker wilde worden en ben toen naar het HMC in Amsterdam gegaan. Toen ik mijn diploma had en bij een bedrijf ging werken beviel me dat toch niet en ben in andere banen gerold. Voor dat ik hier kwam werkte ik in apotheek, wat niet zo bij mijn leven paste.”
Melanie heeft bij de School 2 functies. Vanaf september werkt zij 2 dagdelen als assistent bij de cursus en 3 dagdelen als administrateur op kantoor.
“Dat is goed in balans en ook goed te combineren met mijn gezinsleven. Ik vind het hier heerlijk. Ik zit eindelijk op de goede plek. Er zijn fijne mensen om me heen, het is afwisselend werk en de cursisten zijn een leuke groep mensen. Ik verwacht dat er steeds meer mensen komen die de 3-jarige opleiding volgen.”
Als Melanie naar de toekomst kijkt ziet ze zich de komende jaren blijven werken bij de School.
“Wel wil ik in de toekomst meer dagdelen werken als mijn kinderen ouder zijn. Misschien dat ik in de toekomst ook wel een klein bedrijfje wil hebben. Het is heerlijk om met mijn handen bezig te zijn, geeft rust in mijn hoofd.”
Melanie heeft haar moeder op jonge leeftijd verloren. “Daarom wil ik graag iets doen met het thema dood. Ik wil in de toekomst grafkisten maken. Ik ben niet echt een ontwerper, ik maak graag dingen in overleg en in opdracht.”
“Wat ik interessant vind is dat mensen hier niet alleen leren meubelmaken. Ze lopen hier tegen hun ongeduld aan. Worden zich bewust van hun houding en leren in het hier en nu hun werkstuk te maken. Mensen worden opener naarmate ze hier langer komen. Er ontstaan vriendschappen tussen cursisten. Mooi effect!”
Ruud, ik wil hier zeker blijven
Ruud werkt sinds begin 2018 bij de Beemster School voor Meubelmaken. In 2017 heeft hij het eerste en tweede jaar parallel gevolgd,
“In plaats van het derde jaar heb ik mijn praktijkervaring opgedaan bij een interieurbouwer in De Goorn. Daar werkte ik 3 dagen in de week naast werkzaamheden voor de school, maar toen Frans mij vroeg of ik hier fulltime wilde komen werken, ben ik daar vertrokken.”
Ruud heeft verschillende taken. Hij machineert het materiaal voor de cursisten, assisteert bij diverse cursussen, doet de financiële administratie en houdt de site bij.
“Ik vind het hier hartstikke leuk. Vroeger was ik vooral op kantoor bezig als controller bij verschillende bedrijven. Nu ben ik lekker bezig met mijn handen en kan ik ook nog helpen bij het organiseren, managen en plannen.”
Achter de School strekt zich een biologische perenboomgaard uit.
“De plek waar we zitten is geweldig. Natuur, ruimte, rust, stilte en ik ervaar een enorme vrijheid. Fijne plek om iedere dag naar toe te rijden.”
Ruud assisteert bij het 1e leerjaar en de module elektrisch handgereedschap en geeft begeleiding aan een groep derdejaars.
“In de toekomst wil ik docent worden, Daarvoor moet ik nog wel meer ervaring opdoen. Ik wil dan bij de 2e jaars les gaan geven.”
Het aantal cursisten is in de afgelopen jaren behoorlijk toegenomen.
“Er zijn uitbreidingsplannen voor de toekomst en we moeten de kwaliteit van de school consolideren. De eerste 2 leerjaren zitten behoorlijk vol, voor het 3e jaar hebben we nog ruimte. Misschien kunnen we in de toekomst de 3e jaars die een bedrijf willen beginnen begeleiden bij het opstellen van hun bedrijfsplannen. Daar wil ik graag aan bijdragen.”
Super mooi artikel, groeten Trix