“Geen vingers aan de schaaf !!!”

 In Algemeen, Cursus, Scholing, Workshops

img_9692

“Geen vingers aan de schaaf!!!” roept Jan de Graaf. “Neem maar een blokje hout om te voelen of-ie scherp is, anders ligt je vingertopje eraf. Het is heerlijk om les te geven”, zegt Jan. Hij is een van de docenten bij de Beemster School voor Meubelmaken. “Ik loop hier al een paar jaar rond, eerst om losse cursussen te geven, maar inmiddels begeleid ik een groot deel van de opleiding”.

img_9708
Jan is meubelmaker scheepsbetimmeringen, docent aan het Hout- en Meubileringscollege in Amsterdam en oprichter van een meubelfabriek geweest. Nu is hij stagebegeleider en docent.

img_9694

“Tijdens mijn praktijk kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik mijn kennis wilde overdragen. Dat kan ik hier volop. Zowel door de simpele aanwijzing om niet met je vingers te voelen of een schaaf scherp is, als bij het samen uitwerken van moeilijke constructies”

img_9687

“Er is hier een grote diversiteit van gemotiveerde mensen die normaal meestal met hun hoofd werken. Als ICT-er, psycholoog, teammanager enzovoort. Hier krijgen ze de kans om met hun handen te werken en hun handen te leren denken.”

img_9718

Docenten werken meestal met een assistent. Maarten Droog is er een van. Maarten is ooit als cursist begonnen en vond hout zo’n mooi materiaal dat hij gebleven is. Hij heeft een economische achtergrond, maar is van nature handig met zijn handen. Naast zijn assistentschap bij Jan, helpt hij ook bij de SketchUp workshop. “Weet je wat het leuke is aan deze school”, zegt Maarten, “de sfeer, het werken met massief hout en het contact met de mensen. Ik doe hier inspiratie op voor mijn onderneming, een project dat ik met mijn broer opzet, lampen ontwerpen en op de markt brengen”

img_9678

Recent Posts
Comments
  • Kick
    Beantwoorden

    Erg leuk om te lezen en oh zo herkenbaar. Ik heb zelf ook de ambachtelijke cursus gevolgd en het is waar; met je handen werken en zélf iets moois maken is iets fantastisch. Ik heb van Jan en Maarten veel geleerd en ik pas dat tijdens mijn hobby, klussen, nog regelmatig toe.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.