Oren dicht en met een schatkist naar huis
Dinsdag 7 en woensdag 8 maart brachten leerlingen van de openbare basisschool De Overhael uit Driehuizen een bezoek aan de bedrijven van Frans Konijn, de meubelmakerij en de School voor Meubelmaken.
De Overhael kiest ieder jaar een thema waar ze een maand aandacht aan besteden. Dit jaar is het thema “bouwen” en dat betekent dat de leerlingen in maart verschillende organisaties en bedrijven bezoeken die iets met bouwen doen. Zo hebben ze een speurtocht in de Gamma en een bezoek aan het ABC Architectuurcentrum in Haarlem.
Dinsdag 7 maart kwamen de jongste groepen op bezoek, woensdagmorgen werden de leerlingen van 9 en 10 jaar uitgedaagd om hun schatkist te maken.
Voor de jongste groepen was er een kort en spannend programma met de mensen en machines van de meubelmakerij. Met de vingers in de oren tegen de herrie, maakten ze kennis met een grote zaagmachine en later konden ze met hun handjes voelen hoeveel zuigkracht “de grootste stofzuiger” van de Beemster heeft.
De bezoekjes werden met een enthousiaste “rode konen” quiz afgesloten. De kinderen moesten raden welke gereedschappen Frans uit een grote houten gereedschapskist toverde. De quiz maakte veel energie los en besloten werd dat “iedereen” gewonnen had.
“Dat iedereen wint is een belangrijk kenmerk van de school,” vertelt Melanie Ney, de juf van groep 5 en 6. “Als kleine dorpsschool hechten wij aan de individuele talentontwikkeling van het kind en de manier waarop het samenwerkt met andere kinderen. De school telt ongeveer 84 kinderen. Die komen niet alleen uit het dorp Driehuizen, dat erg klein is, maar ook vanuit de regio komen veel kinderen.”
“Het is een mooie kans voor onze Beemster School voor Meubelmaken om het ambacht meubelmaken onder de aandacht te brengen,” meent Frans Konijn. “Kinderen komen in hun dagelijks leven, minder dan vroeger, in contact met ambachten en beroepen die de basis zijn van een samenleving. Hier ontdekken ze wat er nodig is om een dak boven je hoofd te hebben en in een bed te kunnen slapen. Er zijn ook al ouders die belangstelling hebben getoond om een cursus bij ons te volgen.”
“Het is leuk om te merken dat meisjes en jongens ook hier verschillen in hun ontwikkeling. De meisjes werken georganiseerd en geconcentreerd aan hun schatkist. Als ze iets niet weten vragen ze het. De jongens zie ik vaker wegdromen en afgeleid zijn door andere dingen dan hun werk aan hun schatkist,” zegt juf Melanie.
“Ik had niet verwacht dat ze aan het einde van de ochtend met een werkstuk naar huis zouden gaan. Het was zo goed georganiseerd en kindgericht dat ze allemaal met een eigen schatkist naar huis gingen, ondanks hun leeftijd-en niveauverschillen.”
De kosten van de excursie worden door de school betaald vanuit de ouderbijdragen.
“Als andere scholen dit ook willen kunnen ze contact met me opnemen. Afhankelijk van de wensen maak ik een programma en een kostenraming”, zegt Frans. “Kijk, we zijn bezig om ons vak meer onder de aandacht te brengen. We doen dat door te kijken of we een community van bedrijven kunnen starten die hetzelfde doel hebben en door contacten te leggen met andere partijen, zoals het onderwijs. Op die manier moeten ambachtelijke vakken goed verankerd blijven in onze maatschappij en krijgen meisjes en jongens de kans om een goede keuze voor hun toekomst te maken.”