Tussen kunst en ambacht

 In Bedrijfsuitjes, Cursus, Opleiding meubelmaken, Scholing, Workshops

Ieder jaar verzint Frans Konijn, initiatiefnemer van de Beemster School voor Meubelmaken, een educatief uitje voor medewerkers en relaties.

Dit jaar ging die groep naar Kunst- en Cultuurhuis Wherelant in Purmerend. Wherelant biedt een grote aantal verschillende cursussen en projecten aan op het gebied van beeldende kunst en theater. Activiteiten voor individuele cursisten en projecten voor het onderwijs en voor zorgorganisaties.

Om als meubelmaker met hout eens iets nieuws te doen, kreeg de groep een dag les van beeldhouwer Tabita Blok.

Iedereen kreeg een stuk hout en takken en met beitels, gutsen en messen probeerde men er onder leiding van Tabita vormen van te maken. Sommige geïnspireerd door het houtsnijwerk van traditionele meubelmakers. Anderen lieten zich inspireren door natuurvormen en sommigen waren meer gericht op het proces om een vorm in het hout te vinden. Er ontstond een diepe bewondering voor de houtbewerkers uit alle windstreken door de eeuwen heen!

Tabita werkt als zelfstandig kunstenaar, opgeleid aan de Minerva Academie in Groningen en is daarbij docent bij Wherelant en museumdocent bij de Hermitage in Amsterdam, waar ze samen met andere docenten talentvolle kinderen begeleid.

Aan het einde van de dag, na 6 uur hakken en snijden, waren er nog niet veel toonbare producten, behalve die van docent Frans Speijk.

De fotograaf en schrijver van deze blog die ook meedeed, Peter Hardewijn, vond een lijmpot en loste zo het probleem op om een kop met neus en mond te maken.

Tabita geeft iedere donderdagmorgen les bij Wherelant. Meer informatie: www.wherelant.nl en www.tabitablok.nl

Bij belangstelling kan de Beemster School voor Meubelmaken een cursus Beelden Maken in Hout organiseren.

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.