De proeve van bekwaamheid: uur van de waarheid?

 In Cursus, Geen categorie, Opleiding meubelmaken, Scholing

Er heerst dinsdagmiddag een lichte spanning bij de 5 derdejaars cursisten in het leslokaal van de School.

Vanmiddag bespreekt Jan Konijn, docent en broer van Frans, de werkstukken.

Jan vormt samen met een externe deskundige de beoordelingscommissie en zij hebben een week eerder alle werkstukken doorgenomen. Dat andere commissielid heet ook Jan Konijn en is een ver familielid (een aangewaaide neef noemt hij zich) en meubelmaker/interieurbouwer.

Broer Jan is gepensioneerd leraar wiskunde en techniek, maar vindt het erg interessant om de cursisten van de school te begeleiden.

“Neef” Jan heeft jarenlang ervaring als interieurbouwer en meubelmaker voor de horeca, voor winkels en voor kantoren.

De beoordeling gaat over het hele proces dat tot een product moet leiden. In de voorgaande 2 jaar hebben de cursisten dat geleerd en in het 3e jaar maken zij hun eigen werkstuk, onder eventuele supervisie van een docent van de School.

Om tot het 3e jaar toegelaten te worden moet er voldoende tekenvaardigheid zijn. In dit jaar krijgen cursisten 40 dagdelen de gelegenheid om 1 of meerdere werkstukken te maken die beoordeeld worden. Bij positieve beoordelingen krijgt de cursist een getuigschrift.

Nancy doet de cursus omdat “het leuk” is. “Het is leuk om te doen en leuk om iets voor mensen te maken en in de toekomst zou ik best assistent op deze school willen worden.”

Nancy werkt als persoonlijk begeleidster van mensen met een niet aangeboren hersenletsel in Krommenie. “Ik heb geen ambitie om een meubelmakersbedrijf te beginnen, maar als ik dit kan combineren met mijn werk is dat erg fijn.”

Mariël werkt met metaal in de interieurbouw en wil meer met hout leren werken. “Ik richt door het hele land winkels in.”

Mariël is kraamverzorgster geweest. “Ik vond dat te veel schoonmaakwerk. Toen ik hier kwam voelde dat als thuiskomen.” Het liefst zou ik me, naast mijn baan, 50-50 op meubelmaken willen richten. Ik kan al gebruik maken van een kleine werkplaats in Alkmaar, maar dat stelt niet zo veel voor.”

Henk werkt bij de bonusafdeling van AH in Zaandam. “Over een paar jaar kan ik met pensioen nadat ik al 45 jaar op kantoor zit. Een paar jaar geleden besloot ik dat ik meer met mijn handen wilde gaan doen.”

Henk is aan het kijken of hij nu al kan stoppen bij zijn werkgever. “Ik wil proberen of ik over een jaar kan stoppen. Dan kijken of ik het meubelmaken ook beroepsmatig kan uitvoeren, er geld mee kan verdienen.”

Will heeft al een keer op de blog gestaan van de School. Enthousiast vertelde ze toen al haar werk op Instagram te plaatsen. “Dat doe ik nog steeds. Ik wil echt meubelmaker worden en er mijn geld mee verdienen. Nu doe ik al veel vanuit huis in Wormer.”

Will maakt websites in opdracht. “Sites en hout zijn een leuke combi, maar het liefste wil ik alleen met hout gaan werken.” Wills Instagramaccount is “ik.will.hout”.

Karin heeft, als je haar er om vraagt, als ambitie “met 10 vingers thuiskomen” na de School. Karin werkt nu op de meldkamer van 112 in Amsterdam.

“Ik wil dit vak erbij leren en er in de toekomst misschien iets mee verdienen. Maar ik vind het belangrijker om iets moois voor vrienden en kennissen te maken, belangrijker dan mijn brood er mee verdienen.”

Jan vertegenwoordigt op deze dinsdagmiddag de beoordelingscommissie en die is streng. Naast het beoordelen heeft hij nog een paar opmerkingen.

“Het is belangrijk dat mensen niet bang zijn om met machines te werken. Als dat wel zo is, kan je dit vak niet veilig doen. Daarbij, zorg ervoor dat je niet alleen in de werkplaats bent als je met machines werkt. En, als een constructie of een onderdeel van je werkstuk niet helemaal past, maak het opnieuw en probeer het niet te redden, dat zal je altijd blijven zien.”

Aan het einde van de middag zeggen de cursisten de beoordeling spannend, zinvol en leerzaam te vinden. En, alle 5 gaan door.

Het lesprogramma inclusief het derde jaar staat op de site van de School.

Aan cursisten die 3 jaar met goed gevolg hebben afgerond biedt de School de mogelijkheid om een dagdeel de werkplaats te huren als dat nodig is voor een opdracht. De kosten zijn 12,50 per uur voor de ruimte, machines en gereedschap.

Voor informatie, kan je Melanie bellen.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.