Auto eruit, vandiktebank erin

 In Geen categorie

Begin 2020 ging een vertegenwoordiging van de School naar het Timmerproject Guatemala. Frans Groot en ik waren de twee cursisten die meegingen. Samen met de Guatemalteekse leerlingen van de vakopleiding hebben we werkbanken gebouwd, hard gewerkt en veel geleerd. Het lijkt een eeuwigheid geleden, maar nog maar een klein jaar later zoek ik Frans weer eens op, om te kijken hoe het met hem gaat en hoe hij het meubelmaken in praktijk brengt.

“Hee Pancho! Hoe gaat het?” De naam Frans is nogal lastig uit te spreken in het Spaans en dus werd Frans ‘Pancho’ genoemd. Frans Konijn was ook mee en heette er ‘Don (meester) Paco’, Joost werd ‘José’, en ik werd Ana.

“Kijk Ana, dit heb ik van mijn Guatemalteekse masker gemaakt”, wijst Frans naar een lampje naast de televisie.

Frans werkt bij Cargill, de cacaofabriek, als hoofd onderhoud en heeft HTS werktuigbouw als achtergrond. “Cargill heeft mensen de kans gegeven om opleidingen en cursussen te volgen die ze zelf graag willen om in hun vrije tijd lekker te kunnen ontspannen. Ik heb toen voor deze School gekozen omdat ik hun website zo duidelijk vond. Nu moet mijn auto buitenslapen”, zegt Frans.

“Onze garage is helemaal ingericht als werkplaats. Ik kan hier maken wat ik wil en ik denk er soms over om van het meubelmaken mijn bedrijf te maken. Ik weet nog niet of ik dat serieus wil of dat het een fantasie is. Het zou misschien fijn zijn om eens met iemand te praten over de kansen om een bedrijfje te starten. Misschien dat de School dat kan aanbieden”.

Op mijn vraag wat Frans zou willen aanbieden laat hij mij een krukje zien. “Hier ben ik mee bezig. Het is een eenvoudig krukje geïnspireerd op de krukjes in de Guatemalteekse school. Ik zou ze ook als zelfbouwpakket kunnen aanbieden”.

Frans is nog niet helemaal tevreden over het krukje. Hij vindt dat er nog iets aan ontbreekt. Iets spannends waardoor het meer aandacht trekt.

Om ideeën op te doen is Pinterest een goede bron voor Frans. Hij werkt de foto’s van meubels die hij ziet om tot tekeningen met het programma viaCAD.

“Zou je nog een keer naar Guatemala willen?”, vraag ik.

“Zeker”, zegt Frans, “alleen zal het volgend jaar met dat Corona niet lukken. Wie weet later. Weet je wat ik daar geleerd heb? Een cirkel zagen op de zaagtafel! Weet je nog dat Don Augusto dat deed omdat hij geen ander gereedschap had? Moet je wel goed op je vingers letten! Ik vond het erg fijn dat ik de mensen die het minder hebben, iets heb kunnen geven van onze welvaart. Doordat ik een beetje Spaans spreek was het niet zo moeilijk om met die kinderen en jongeren om te gaan. Ik wil er zeker nog een keer heen, dan ga ik het combineren met Spaans leren”.

We halen nog wat herinneringen op en brainstormen nog even door over het ontwerp van de kruk. Als Frans er tevreden over is, zal ik als proefpersoon het eerste bouwpakket in elkaar zetten en een beschrijving maken, spreken we af.

 

 

 

Annemiek heeft zich na 25 jaar in het bedrijfsleven laten omscholen bij de School voor Meubelmaken. Nu werkt zij er in de werkplaats, op kantoor en assisteert ze bij het lesgeven. Zij heeft ook een eigen werkplaats en praat graag met vakgenoten.

 

Recent Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.