Grote veranderingen rondom de Beemster School voor Meubelmaken en oude Perenbomen

 In Geen categorie

Het is maart 2020. Het land ligt grotendeels plat door het Coronavirus. Er zijn daardoor ook geen lessen op de School. Naast zorgen over het virus en over de mogelijke gevolgen voor het bedrijf, is er ineens toch een lichtpuntje. Stichting Beemster Bron is gestart met haar activiteiten. De boomgaard rondom de school is voor een deel gerooid en binnen afzienbare tijd wordt het perceel overgedragen aan de Beemster Bron.

Beemster Bron

De Stichting Beemster Bron is ontwikkeld vanuit de wens een plek te hebben waar ruimte is voor educatie over ambachtelijk en duurzaam werken. Onze samenleving is steeds meer gericht op technologie en informatica. Naast alle goede dingen die dat oplevert zien we ook dat ambachtelijk kennis of verdwijnt of steeds minder aandacht krijgt. De Beemster School voor Meubelmaken is ontstaan omdat zij het ambacht en het handwerk een plek willen geven in de maatschappij. Maar naast meubelmaken zijn er ook andere ambachten die aandacht vragen en waarvoor letterlijk een plek moet komen om die te leren en te ontwikkelen. Die plek wil de St. Beemster Bron worden.

School voor Houtbouw

Naast het leren meubelmaken vinden wij het bouwen van grote constructies met hout, een ambacht met toekomst dat niet verloren mag gaan, mede door de wens om circulair te bouwen en de opslag van CO2. In dit voorjaar bereiden wij de eerste cursussen houtbouw voor en wij hopen daar na de zomer mee te kunnen beginnen.

Perenbomen

Op 20 maart kwamen grote machines de perenbomen rooien. De meeste bomen konden niet worden behouden. Op het perceel blijven nog een paar rijen bomen staan en daarbij worden 100 bomen uitgegraven en gereed gemaakt voor verkoop aan belangstellenden.

De Beemster Bron biedt daarvan 20 bomen aan, die omstreeks 25 à 30 jaar oud zijn, voor € 175,-. Daarmee krijgt u een prachtige, karakteristiek gesnoeide boom die ieder jaar in september een mooie oogst aan conferenceperen oplevert.

Bomen plaatsen

De bomen kunnen geplaatst worden door een professioneel bedrijf, Douwe Dokter. Zij brengen Uw boom naar U toe en graven deze voor U in. De kosten daarvoor zijn verschillend. Daarom zal Douwe Dokter per boom of bomen een offerte maken. Daarbij is deze firma gespecialiseerd in oude fruitbomen en geven advies over de behandeling ervan. De bomen passen in gaten van ongeveer 80cm doorsnede en 50 cm diepte. U kunt ook zelf Uw boom planten. U kunt dan op 4 april van 13 tot 15 uur Uw boom ophalen met een open aanhanger. Wij tillen uw boom met een kraantje erop. U kunt vanaf nu Uw boom komen uitzoeken. (www.douwedokter.nl)

Groentetuin

Met ingang van 1 april begint Arthur Nooren met de teelt van bijzondere groenten op een deel van het perceel. Arthur teelt, deze voor veel mensen onbekende producten, voor goede restaurants in de wijde omgeving. Arthur gaat ook de mogelijkheid onderzoeken hoe hij zijn kennis kan overdragen aan anderen die meer willen weten over het ambachtelijk telen. Hij onderzoekt ook of hij kookworkshops kan betrekken bij zijn tuin. We komen hier later op terug.

Geen open dag op Hemelvaartsdag

Op 21 mei is het Hemelvaartsdag en traditioneel hebben dan veel bedrijven en particulieren in de Beemster een open dag. Door het virus zal dit gebeuren niet doorgaan. We waren van plan om op deze dag de Beemster Bron bekend te maken aan onze bezoekers. Hoe we dit nu gaan doen zullen wij later bekend maken.

Meubelmaken per film

Door de coronacrisis is de school op dit moment gesloten. Daarom zijn we bezig om voor onze huidige cursisten instructieve films te maken over bijvoorbeeld het toepassen van zwaluwstaarten, het maken van een kistje en het slijpen van beitels. Dat doen we zodat jullie zo de gelegenheid hebben om in de komende weken thuis op eigen kracht door te gaan met jezelf ontwikkelen in het meubelvak.

 

Tot slot

Wij hopen dat iedereen gezond blijft en wij deze zomer weer actief kunnen worden met onze School en met de Beemster Bron.

Als U belangstelling heeft voor 1 of meer perenbomen laat het ons dan weten, zodat wij deze voor U kunnen reserveren.

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Lydia Heijne
  Beantwoorden

  Als oud cursist zou ik graag een financiële bijdrage willen leveren aan Stichting De Beemster Bron. Ik draag dit initiatief een warm hart toe.

  • Ruud
   Beantwoorden

   Beste Lydia,

   Dank voor je bericht en je intentie om een financiële bijdrage te leveren aan de Stichting De Beemster Bron.

   We zullen je bericht doorgeven aan het stichtingsbestuur.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.