Stof wegblazen voor de Duivelsknoop
September 2016 startten we met een vernieuwde website. Daarop vindt U op onze blog regelmatig verhalen van cursisten, activiteiten en suggesties. We willen daarmee een band opbouwen met cursisten en andere belangstellenden. De Beemster School voor Meubelmaken wil mensen niet alleen het ambacht leren maar ook een plek zijn waar mensen zich thuis kunnen voelen en hun ervaringen met anderen kunnen delen.
Frans Konijn is oprichter en ontwikkelaar van de School. Ongeveer 8 jaar geleden startte hij met cursussen meubelmaken. De opdrachten van de meubelmakerij liepen door de crisis sterk terug, waardoor er ruimte ontstond voor nieuwe activiteiten, waaronder cursussen. “Tijdens de cursussen had ik zoveel over het vak te vertellen dat er als het ware vanzelf een volledig lesprogramma ontstond. Dan ook maar een school dacht ik toen. Die gedachte is inmiddels een 3 jarige opleiding geworden.”
“Wat mij nog steeds drijft is de liefde voor het vak, mijn belangstelling voor mensen en mijn behoefte om mijn kennis over te dragen. Het is bovendien van wezenlijk belang om “het ambacht” weer een plek te geven in de samenleving”.
De Beemster School voor Meubelmaken is begin september gestart met ruim 60 cursisten. Cursisten die net beginnen en cursisten die al veel ervaring hebben opgedaan.
Woensdagmiddag.: 10 cursisten zijn geconcentreerd bezig met hun werkstukken.
“Het is heel fijn dat de groep bestaat uit mensen die op verschillende niveaus zitten”, zegt Natascha, terwijl ze bezig is een trapje te maken. “Doordat je met mensen in de groep zit die verder zijn, word je nieuwsgierig en gemotiveerd om door te gaan.”Natascha heeft blauwe en rode nagels: “Het is namaak, ze beschermen mijn eigenlijke nagels tegen beschadigingen als ik met hout werk.”
Natascha zit in een fase dat ze wil ontdekken welk werk in de toekomt bij haar past. Ze werkte op kantoor bij een grote bank en moest door een reorganisatie vertrekken. Haar oude werkgever gaf haar een budget mee en daardoor kan ze bezig zijn met haar oriëntatie op ander werk. Natascha’s toekomst ligt open. In ieder geval wil ze de hele opleiding tot meubelmaker afmaken. “Het is een geweldig vak, ik doe het erg graag!”
Tijdens de pauze in de boomgaard laat Ismael zijn snareninstrument zien. Ismael komt oorspronkelijk uit Soedan en is sinds 1995 in Nederland. Hij heeft tot nu toe door allerlei omstandigheden geen status, maar kan wel in Nederland blijven. “Het heet een rababa en ik heb het gemaakt van afvalmateriaal, zoals oude lapjes en remkabels van fietsen.” Door De Beemster School voor Meubelmaken doet hij nieuwe contacten op en leert hij met hout te werken. Die kennis wil hij gaan inzetten om, bijvoorbeeld, met kinderen muziekinstrumenten te maken.
Ilvy is net gestart met de cursus. “Ik heb nog nooit zoveel stof weggeblazen” roept ze. Ze is bezig met haar allereerste werkstuk, de duivelsknoop. Dat werkstuk vraagt veel precisie bij het zagen, schuren en werken met de beitel. Ze blijft schuren en stof wegblazen totdat de onderdelen van de knoop precies passen.
“Ilvy? Mijn ouders hebben die naam ooit bedacht, Scandinavisch geloof ik. Ik heb deze cursus voor mijn verjaardag gekregen. Via Google kwam ik hier. Het leek me hier aantrekkelijk omdat het buiten is en je kan pauzeren in een biologische boomgaard. De cursus past binnen mijn plan om dit jaar ander werk te vinden. “ Ilvy is accountmanager voor de verpakkingsindustrie, maar wil in de toekomst minder achter de computer en meer met haar handen werken. “Ik wil geen meubelmaker worden, maar werk in bouwbegeleiding vinden. Dit is een heel goede opstap voor me: ik leer hier echt denken met mijn handen!”