Acteur worstelt met zwaluwstaarten

 In Cursus, Opleiding meubelmaken, Scholing, Workshops

“Mijn vader kon heel veel. Hij had de ambachtschool gedaan en bij iedere baas leerde hij er weer wat bij”, vertelt Peter Blok.

“Hij kon alles. Van timmeren tot installeren. Daarom deed ik als kind niks met mijn handen. Hij kon het toch beter. Door een lerares op mijn middelbare school leerde ik om met mijn handen te werken. Zij nodigde haar leerlingen uit om haar te helpen met de verbouwing van haar huis en beloonde dat met feestjes. Later woonde ik in een kraakpand en daar ben ik klussen leuk gaan vinden. Thuis in Amsterdam West heb ik een klein werkhok. Daar heb ik een bovenslaper gemaakt en ik begin straks met een bureautje. Maar ik merk dat ik de nodige kennis mis. Daarom ben ik hier.”

Peter Blok is ongeveer 35 jaar acteur en blij dat hij even tijd heeft voor wat anders.

“Ik heb op dit moment ruimte in mijn acteerwerk en heb direct de kans gegrepen om iets met meubelmaken te gaan doen. Anders heb je door repetities, voorstellingen en opnamen geen tijd voor iets anders. Nu wel. Heerlijk.”

Peter is via het zoeken op internet bij de Beemster School voor Meubelmaken gekomen.

“Ik zocht eerst op hout, toen op timmeren en kwam er achter dat ik natuurlijk op meubelmaken moest zoeken. De site van de School vind ik prachtig. Daardoor heb ik voor deze opleiding gekozen. Het is hier een paradijs voor me. Mooie ruimte, goed georganiseerd, aardige mensen.”

Peter denkt dat meer acteurs dit vak van meubelmaken zouden willen uitoefenen.

“Het is een mooie combinatie, acteren en meubelmaken. Veel acteurs hebben een wisselvallig bestaan. Je moet vaak auditie doen, zonder dat je weet of je een rol krijgt. Samen met dit ambacht kan je afwisselen wat je doet en ook in opdracht meubels maken. Zelf heb ik die ambitie niet. Hoewel, ieder huis heeft een driekantige ruimte met moeilijke maten onder de trap. Daar wil ik me wel voor inzetten, onderdetrapkasten op maat maken voor aardige mensen.”

Peter heeft niet de ambitie om King Lear te spelen.

“Ik speel het liefst in nieuwe Nederlandse stukken. Om als acteur de eerste te zijn die zo’n stuk speelt is uitdagend. Het is eigenlijk jammer dat je in je ene leven geen 3 levens kan leven. Een leven als acteur, daarna als meubelmaker en daarna als arts.”

Ingespannen is hij bezig om passende inkepingen in 2 plankjes te maken.

“Voorlopig moet ik eerst maar eens leren een goede zwaluwstaart te maken. Is al moeilijk genoeg!”

 

 

 

 

 

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.