Leren denken met je handen van 2017 naar 2018

 In Algemeen, Bedrijfsuitjes, Cursus, Opleiding meubelmaken, Scholing, Workshops

De Beemster School voor Meubelmaken is al bijna 10 jaar actief. Eerst als een meubelmakerij waar ook cursussen gegeven werden. Nu, begin 2018, een School met 2 grote opleidingswerkplaatsen en een erkenning van het CRKBO, het centrum voor de registratie van kort beroepsonderwijs.

Voor veel mensen een plek dus om “HANDEN TE LEREN DENKEN

 

Voldoende kwaliteit

Om de CRBKOerkenning te krijgen is er in 2017 hard gewerkt om een aantal werkprocessen helder op papier te krijgen, waaronder het goed regelen van de belangen van cursisten.

Met deze erkenning is de School een officiële onderwijsinstelling die voldoet aan de daarbij horende kwaliteitseisen.


Frans Konijn.

Frans Konijn is oprichter en directeur van de Beemster School voor Meubelmaken.

“Het was niet echt moeilijk om die erkenning te krijgen’’, vertelt hij. “Wij hadden al veel op de rit omdat we graag een heel goede school willen zijn met een helder aanbod en een fijne omgeving. Maar deze erkenning is voor ons echt een hoogtepunt. En, er zijn meer hoogtepunten geweest in 2017.” Hij noemt er een paar.

Zelfstandige meubelmakers

“Naast deze erkenning vinden wij het bijzonder dat een aantal van onze cursisten inmiddels een echt meubelmakersbedrijf zijn gestart”, zegt Frans. “Het is best moeilijk om met meubelmaken een boterham te verdienen en daarom is het een fijn gevoel dat onze opleiding die mensen de zekerheid geeft dat ze het vak beheersen.”

Excursie basisschool

In het voorjaar van 2017 waren 4 groepen van basisschool De Overhael uit Driehuizen op bezoek. De jongste leerlingen maakten kennis met indrukwekkende machines, de oudere kinderen maakten in een ochtend hun eigen schatkist. “Ontzettend leuk om kinderen kennis te laten maken met het vak van meubelmaken en met techniek. In hun dagelijks leven komt het bijna niet meer voor dat ze geconfronteerd worden met ambachten en werken met je handen. Ze waren heel enthousiast aan het werk en daar waar ze elkaar konden helpen gebeurde dat. Met rode konen en glinsterende ogen! Het is overigens grappig dat een paar volwassen begeleiders van de school die ons bezocht, daarna gestart zijn met onze opleiding.”


 

Tienertimmerwerkplaats.

“In de kerstvakantie van 2017 boden wij een timmerwerkplaats voor tieners aan. Dat doen we om jongeren kennis te laten maken met ons ambacht, zodat ze geïnspireerd raken om later te kiezen voor een ambacht in de bouw, de techniek en/of design.

We blijven dit ook in 2018 doen.”


Meer basisscholen.

Het bezoek van leerlingen van de basisschool uit Driehuizen is voor De School aanleiding om in 2018 meer basisscholen uit te nodigen en leerlingen kennis te laten maken met ambacht en techniek.

Frans: “Wij denken daarbij een bijdrage te kunnen leveren aan een bredere oriëntatie voor leerlingen. In hun dagelijks leven komen ze nauwelijks meer in contact met ons mooie vak, het ontwerp en de techniek die het vraagt. Bij ons kunnen ze geïnspireerd raken om daar later iets mee te gaan doen als beroep. Onze samenleving zal in de toekomst mensen die vanuit het ambacht kunnen denken heel erg nodig hebben.”


Verdere plannen, nieuwe cursussen.

In 2018 worden een aantal nieuwe activiteiten aan het programma toegevoegd, zoals

Houtdraaien, Muziekinstrumenten bouwen, Beeldhouwen in hout en Bijenkasten bouwen.

“Dat laatste is heel bijzonder omdat we daardoor ook helpen om de teruglopende bijenstand te beschermen,” denkt Frans. “Wij hebben die beestjes hard nodig om ons voedsel te kunnen produceren!”


Excursies

In 2018 zijn er excursies waar onder naar het Experiencecentrum van Baas en Bloemhof, naar Fijnhout Amsterdam en naar verffabriek Rigo in IJmuiden.


Oriëntatie ondernemerschap

Omdat de School vaker cursisten krijgt die erover denken een eigen bedrijf te beginnen wil zij hen ook helpen bij het denken en de oriëntatie over een eigen bedrijf. Dat zal op individuele basis zijn.

Recommended Posts
Showing 4 comments
 • Dick Kluyver
  Beantwoorden

  Wát een goede zet zeg!!!
  Jong en ‘oud’ weer in contact brengen met een ambacht, niets mooier dan óók even te ontsnappen uit de digitale werel, BRAVO….
  Enne: inmiddels mijn zesde handgemaakte koperen boiler-lamp gemaakt, ooit heb ik nog mogen meelopen met een gepensioneerde Koperslager.
  Heb mijn oude vak weer opgepakt, iets moois maken met je handen…

  • Konijn Meubelmakers
   Beantwoorden

   Zo is het Dick.
   Frans

 • gerard van der Poel
  Beantwoorden

  leuk Frans

  • Konijn Meubelmakers
   Beantwoorden

   Leuk Gerard, dat je even reageert.
   Frans

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.