Frans als Kuifje bij Timmerproject in Guatemala

 In Opleiding meubelmaken, Scholing, Workshops

Met een tijdelijk reisdocument omdat zijn paspoort onvindbaar, is vertrekt Frans op 1oktober, samen met broer Jan, naar Guatemala. Een dag later staat hij voor het schooltje waar het timmerproject gehuisvest is.

De Beemster School voor Meubelmaken bestaat 10 jaar.  Frans en de staf van de school vinden dat het Timmerproject in Guatemala daarvan mag profiteren door extra sponsoring.

In een opwelling besluit Frans zelf te gaan kijken. Zijn oudere broer Jan, net gepensioneerd leraar techniek wil mee en daar gaan ze, naar Midden-Amerika.

Een week na aankomst doen ze verslag via WhatsApp.

De opleiding duurt 4 jaar, waarvan de eerste 2 jaar 1 dagdeel oriëntatie en daarna 2 jaar 5 dagen in de week. In de eerste 2 jaar kunnen er wel 60 jongeren instromen. In de laatste 2 jaar zijn er klasjes van 5 a 6 leerlingen. Naast meubelmaken heeft de school ook een schilderprogramma.

 

Belangrijke mensen zijn:

Augusto is de praktijkdocent van het schooltje. Hij werkt er nu 1 jaar en heeft daarnaast een eigen bedrijf als meubelmaker. Hij vindt het erg belangrijk dat ook meisjes de kans krijgen om het meubelmakersvak te leren.

Abby wil bedrijfskunde studeren en werkt nu als manager. Ze doet de administratie, de boekhouding en allerlei praktische zaken. Zij denkt dat de school heel groot kan worden.

Daniel werkt al 5 jaar en begeleidt de instroom van leerlingen in de eerste 2 jaar. In die periode maken ze 6 werkstukken zoals een stoel, een lamp en een kastje.

De leerlingen willen niet zo graag op de foto. Gorge en Evelien wel.

Evelien moet 30 minuten lopen om op school te komen. Ze weet nog niet goed wat ze later wil worden. Misschien schooljuf en voorlopig vindt ze het Timmerproject erg fijn.

Gorge zit in het tweede jaar van de vakopleiding naast zijn middelbare school. Gorge mag volgend jaar gaan assisteren bij de vakopleiding en wil ook nog een opleiding tot elektricien.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.