INKROZEN? Kunnen je handen dat leren denken? JA! Op de Meubelwinterschool op 2,3 en 4 januari

 In Workshops

Tijdens de Meubelwinterschool leer je door het maken van verschillende werkstukken de basisvaardigheden en -technieken van het meubelmakersvak.

Cursisten en docenten geven die dagen les aan nieuwe mensen die voor het eerst willen proeven aan het meubelmakersvak. Cursisten kunnen hun vrienden, buren, kinderen of partners meenemen of helpen mensen die zich spontaan aanmelden om eens kennis te maken met de Beemster School voor Meubelmaken.

Deelnemers kunnen kiezen tussen het maken van een klokje, een vouwkrukje of een bijenhotel. Jan en Joost bereiden de workshops voor zodat ze weten of het leuk en haalbaar is om de werkstukken in 1 dag te maken.

“Het lijkt zo simpel”, zegt Jan Konijn, licht docerend. “Zo’n klokje, vouwkrukje of bijenhotel lijkt niks. Je kan ze in een dag maken maar je leert toch veel verschillende technieken.”

Jan Konijn is de oudere broer van Frans, eigenaar van de Beemster School voor Meubelmaken. “Ik ga hier af en toe meewerken met de opleiding. Sinds augustus ben ik met pensioen en het lijkt mij leuk om mijn 30-jarige ervaring als docent metaaltechniek en wiskunde in te zetten om de school nog meer body te geven”. Jan is bezig om 2 bijenhotels te ontwerpen waaruit mensen kunnen kiezen. “Alles om de bijen te redden. Met zo’n hotel bij je huis help je ze.”

De werkstukken vragen technieken zoals boren met boorkolom, steken, schaven, schroeven, lijmen en inkrozen.

“Inkrozen is niet zo’n bekende term”, vertelt Joost. “Je freest een deel van het werkstuk zo dat een ander onderdeel er strak in past. Het is nodig om het vouwkrukje te maken. Het staat best stoer dat je kunt inkrozen en steeds moet uitleggen wat het is en hoe moeilijk het is”.

De workshops zijn op 2, 3 en 4 januari van 9.30 uur tot 16.30 uur. Voor de lunch wordt gezorgd.

We eindigen iedere dag met een drankje en een hapje waarbij ook anderen, zoals (oud-)cursisten, “afhalers” en nieuwsgierige buren, kunnen aansluiten om te proosten op het nieuwe jaar.

De kosten voor de workshops zijn € 100,- per dag. Wij vragen de deelnemers om dit bedrag over te maken naar het Timmerproject in Guatemala. Dit initiatief biedt jongeren in dat arme land de kans om zelf in hun onderhoud te kunnen voorzien door een vak te leren.

Opgeven kan via de site: www.beemsterschoolvoormeubelmaken.nl 

 

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.