Een mooie bak resthoutjes voor meubelmakers

 In Geen categorie

 

Aan de weidse Purmerenderweg in de Beemster, tussen Purmerend en Oosthuizen, ligt tussen de boerderijen een 2 hectare groot houtbedrijf.

Vlug en Oud, in de volksmond soms bekend als Vlug en Hout. Maarten Oud is samen met zijn zus de vierde generatie van dit familiebedrijf.

“ Mensen vragen vaak naar meneer Vlug, maar die is er niet. Dit bedrijf is door mijn opa Bertus samen met ene meneer Vlug in 1931 opgericht als houtzagerij, maar meneer Vlug is al snel na de oprichting overleden. De naam is blijven bestaan. Waarom? Naamsbekendheid? Waarschijnlijk. De vraag naar Vlug is wel leuk om een praatje te kunnen maken. Je hebt daardoor gelijk contact met een nieuwe klant.”

Sinds 3 jaar werkt Maarten bij het bedrijf waar zijn vader Frank en zus Ellen ook actief zijn.

“Ik vind het prachtig, werken met hout. Het gaat steeds beter met het bedrijf. We verkopen niet alle denkbare houtsoorten maar voor meubelmakers hebben we bijvoorbeeld heel mooie soorten eiken- en notenhout. Daarbij doen we veel in tuinhout.”

Voordat Maarten 3 jaar geleden in het bedrijf kwam werkte hij 10 jaar ergens anders. In de afgelopen jaren heeft hij veel van zijn vader geleerd over het vak van in- en verkopen.

“De laatste tijd hebben we het ook steeds drukker met het maken van halffabrikaten. We maken voor particulieren en voor meubelmakers tafelbladen. Men komt hier om het hout voor een blad uit te zoeken en wij zetten dat dan in elkaar, waarna de klant de tafel verder kan afwerken naar eigen ontwerp. We verkopen bovendien speciale bio-based lakken, naast andere oliën en waxen om een tafel te beschermen en een mooie uitstraling te geven.”

In de grote werkplaats staan in een hoek allerlei soorten restjes hout. “Dat is een soort lekkerland voor mensen die iets met mooi hout willen maken. Het zijn restjes die we niet zo makkelijk kunnen verkopen aan grotere bedrijven, maar voor particulieren en meubelmakers, zoals cursisten van de Beemster School voor Meubelmaken, is er veel waardevol hout tussen te vinden.”

Op het moment dat we Maarten spreken is zijn zus Ellen afwezig. Een week daarna kunnen we haar toch nog op de foto zetten voor deze blog. “Ik vind het een geweldig initiatief van Frans Konijn”, vindt ze.

Vlug en Oud is te vinden aan de Purmerenderweg 29 in de Beemster, http://www.houthandelvlugenoud.nl

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.