Vader maakt bureautje af en gymleraar draait

 In Cursus, Opleiding meubelmaken, Scholing, Workshops

Yoran, een andere Yoran dan hiervoor, komt uit Purmerend Een jaar geleden was hij ook op de Zomerschool, samen met zijn vader. Nu is hij deze week alleen bezig in de werkplaats. Zijn laatste vakantieweek voordat hij naar het 2ejaar VWO gaat. “Vorig jaar heb ik gewerkt aan een bureautje om mijn huiswerk aan te kunnen maken. Het was te ingewikkeld om af te maken en dat zou ik thuis doen, Het is nog steeds niet af, mijn vader gaat dat doen”.

Nu werkt Yoran aan een sleutelkastje. “Vind ik leuk om te doen, heb het niet echt nodig. Ik ben graag met techniek bezig, ik wil later naar Delft”.

Mark is gymleraar en woont in Almere. Hij volgt al jarenlang cursussen bij de Beemster School voor Meubelmaken. “Ik wil alles leren en van het meubelmaken gedeeltelijk mijn werk maken. Parttime docent en parttime meubelmaker. Soms krijg ik een opdracht en ik combineer hout met staal, ik kan ook lassen”.

Mark werkt geconcentreerd, begeleidt door Jan-Jaap buiten aan de rand van de perenboomgaard met bijna rijpe vruchten.

“Het vraagt veel focus en het is moeilijk maar ik vind houtdraaien onderdeel van mijn professie als meubelmaker “.

Annemiek uit Grootschermer is bijna per ongeluk aan het houtdraaien. Tien jaar geleden was zij een van de allereerste cursisten van de Beemster School voor Meubelmaken. “Ik vind veel dingen leuk, naast het meubelmaken ben ik ook bezig met sport, met voeding en met Reiki. Thuis heb ik een werkplaats waar ik mijn gang kan gaan”.

“Ik liep toevallig tegen een draaibank aan toen ik met mijn vriend bij een bedrijf was dat machines verkoopt. Mijn vriend kocht een machine voor metaalbewerking en ik kreeg de draaibank er gratis bij. Vandaar. Het is erg  spannend of het me lukt om wat moois te draaien”.

Ineens is Pim Kraaij in de werkplaats. Pim komt langs om zijn getuigschrift op te halen. Hij heeft de 3-jarige opleiding gedaan in ruim 1 jaar en heeft inmiddels een paar ijzers in het vuur om te gaan werken in een grote meubelmakerij. “Het was een lange weg”, zegt Pim. “Ben begonnen in de weg-en waterbouw, werkte als Mensendiecktherapeut, ben ook nog postbode en ga nu eindelijk doen waar mijn hart ligt; werken met hout. Super!”

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.