Zomerschool met lindehout, Henry Moore, enthousiasme en meer.

 In Cursus, Opleiding meubelmaken, Scholing, Workshops

Onze zomerschool van 12 tot 24 augustus trekt veel nieuwe deelnemers aan onze cursussen. Allemaal enthousiast om hun handen te leren denken en, misschien ook wel, om hun handen te leren zien wat ze maken.

Jannie uit Edam heeft al eerder een cursus meubelmaken gevolgd bij de Beemster School voor Meubelmaken. Daar heeft ze de basistechnieken geleerd. “Beeldhouwen in hout leek me wel leuk en ik merk dat het best lastig is. Ik maak een vogel en daarvoor moest ik eerst een schets maken en een model van klei boetseren. Zo weet ik welke vorm ik uit het hout moet zien te halen.”

Marion uit Westzaan wilde ook wel eens met haar handen bezig zijn. Haar man is een van de cursisten van het reguliere aanbod. “Ik ben niet zo creatief”, zegt ze, “daarom heb ik deze vorm met een gat gekozen. Volgens mijn docente lijkt het op een werk van de Engelse beeldhouwer Henry Moore”.

De cursisten werken met lindehout. “Lindehout is zacht. Je kunt er vrij makkelijk een vorm uit halen”, zegt Tabita Blok. Tabita combineert haar werk als beeldhouwer met die van docent kunst- en cultuurhuis Wherelant in Purmerend, is bezig om een praktijk als hovenier op te bouwen en is museumdocent bij de Hermitage. “Mooi om te merken hoe geconcentreerd mensen bezig zijn”!

Peter uit Heemskerk was ooit vluchtverkeersleider en doet nu alleen nog maar dingen die hij leuk vindt. “Ik doe de gewone meubelmakerscursus en het leek het me erg leuk om nu een vorm uit hout te kunnen hakken. Ik maak een zeeleeuw of -hond”.

Aan een andere tafel in de werkplaats is Anja bezig met het draaien van een kom. “Ik ben schooljuf en gek op meubelmaken. Heb hier cursussen gevolgd en thuis op de zolder van mijn garage een werkplaats gemaakt. Daar maak ik alles, van tuinbanken tot kinderspeelgoed.”

Jaap-Jan begeleidt Anja bij het houtdraaien. Houtdraaien is zijn lust, leven en een beetje werk. Als de kom klaar is ontwerpt hij met Anja een ingewikkeld eierdopje, waardoor Anja nog meer leert.

Sterre komt uit Purmerend en doet de basiscursus. “Later wil ik een eigen meubelzaak met mijn eigen meubels. Ik denk aan een mooie zaak in de VS, in Californië vlakbij San Francisco. Ik ben er een keer met vakantie geweest, daarom!”

Charlotte komt uit Zaandam. Zij is facilitair manager bij Geldmaat, de beheerder van automaten voor gelduitgifte. “Mijn zoon zit op het HMC in Amsterdam en daardoor ben ik geïnteresseerd in meubels. Ik heb op de site gekeken en zag toen deze stoffeercursus. We worden begeleid door Monique Leyendekker, leer veel van haar”. In september begint Charlotte met de basiscursus meubelmaken.

Willy is mondhygiëniste en komt uit Koog aan de Zaan. “Thuis heb ik al eerder wat gestoffeerd. Door mijn zwager die hier de opleiding meubelmaken volgt werd ik getipt op deze stoffeercursus. Wil de kneepjes van het vak leren”.

Robert woont in Oost-Graftdijk en is belastingadviseur. “Ik wilde lekker met mijn handen bezig zijn. Door een advertentie in ons huis-aan-huisblad en een reportage op tvNH werd ik geprikkeld om te gaan stofferen. Ik oefen nu op een oude stoel die ik bij de Kringloop heb gehaald”. Na het stofferen gaat Robert nog een week meubelmaken tijdens de Zomerschool.

Yoran is de jongste tijdens de Zomerschool. Hij is twaalf. “Het is leuk dat je iets maakt dat je mee naar huis kan nemen. Ik maak een voetenbankje. Wat ik later wil worden weet ik niet”.

Recommended Posts
Showing 2 comments
 • M.J. van Gelderen-van Gelderen
  Beantwoorden

  Geachte heer, mevrouw,

  Na wat onderzoek zag ik dat u vorig jaar zomer een cursus houtbewerking aanbood, kunt u mij informeren of er ook dit jaar een dergelijke cursus bestaat ?

  Onze jongste zoon Ynir is net als velen onverwacht al een paar weken klaar met zijn eindexamen en is tot september – de start van zijn vervolgopleiding aan het HMC Meubelmaken/scheepsinterieusbouw in Rotterdam – thuis. Dit vraag om een tijdelijk vervangende doelstelling tot aan zijn opleiding.
  Nu vroeg ik mij af of er wellicht een zomercursus bestaat waarbij hij alvast ervaring kan opdoen met betrekking tot houtbewerking e.d. dan wel in de omstreken van de Gemeente Moerdijk een combinatie leren en werken – eventueel leerbedrijf die handjes die van aanpakken weten tekort komen en hem tevens kunnen ‘leren’ – mogelijkheden zijn. Kunt u ons wellicht verder informeren dan wel ons doorverwijzen via de juiste ‘links’ ?

  Alvast enorm veel dank voor uw moeite en medewerking in deze, namens Ynir,

  Marjo J. van Gelderen-van Gelderen

  • Ruud
   Beantwoorden

   Beste Marjo,

   Wij hebben in de zomer wel cursussen, maar wij zitten met onze school in Zuidoostbeemster, ongeveer 20 km ten Noorden van Amsterdam. Ik denk dat dat iets te ver is voor Ynir.

   vriendelijke groet,

   Ruud Meijer

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.