Werf vol met hout voor traditioneel ambacht

 In Opleiding meubelmaken

Aan de rand van Amsterdam, tussen de niet te stuiten vernieuwing van de Houthavens ligt van oudsher een werf aan het havenwater, vol met allerlei soorten en maten hout, de Amsterdamsche Fijnhouthandel.

Directeur Ivar Bruggeman is de 4e generatie eigenaar van het familiebedrijf. Hij volgde zijn vader en oom, in 2003 op in het bedrijf dat in 1898 gestart is.

“Elk plankje is hier anders”, vertelt hij. “Wij kopen hout vanuit de hele wereld, maar vooral uit Europa. Soms gezaagd, soms hele bomen, die we met onze eigen boomzaag tot planken kunnen zagen. We werken hier met vallende breedtes. We werken zaagvallend”. Ivar wacht even met vertellen om deze begrippen bij de vertegenwoordiger van de Beemster School voor Meubelmaken te laten doordringen.

“Zaagvallend betekent dat we zo zagen dat er heel weinig afval is. Het gevolg is wel dat planken in breedte verschillen. Het is ons specialisme om voor de klant het hout zo te zagen dat deze het optimaal bruikbare uit een pak hout krijgt. Het is dus onvoordelig als je als klant veel planken met 1 breedtemaat besteld. Bij het zagen gaan we uit van de vorm van de boom. Op verzoek kunnen we de planken wel kantrechten”.

Ivar was als kind al vaak op de werf te vinden, maar koos voor een studie werktuigbouwkunde en technische bouwkunde. Na een tijd binnen een chemisch bedrijf te hebben gewerkt, volgde hij zijn hart en ging hij het familiebedrijf in. “Ik volgde niet alleen mijn hart, maar ook mijn neus, de geur van hout vind ik heerlijk en het gevoel als je het aanraakt”.

Tussen de houtstapels pakt hij een balkje. Het is zo licht als tempex. Het zweeft bijna van je hand weg. Het is Balsahout, een houtsoort die onder meer bij modelbouw en in de filmindustrie wordt gebruikt. Het ligt naast een stapel gitzwart ebbenhout en grijzig Europees eiken.

“Alle mensen die met hout werken, meubelmakers, botenbouwers, kunstenaars kunnen hier terecht. Sommige houtsoorten liggen hier al meer dan 40 jaar, zo bijzonder zijn ze. We ontvangen graag de cursisten van de Beemster School voor Meubelmaken om ze kennis te laten maken met ons hout.”

“Onze verkopers zijn erg belangrijk. Zij moeten de klant helpen een goede keuze te maken, want we kunnen niet standaardiseren. Wij zijn een soort bemiddelaar tussen boom en klant. Wij kunnen ook het beste bepalen hoe hout gezaagd en geschaafd moet worden om aan de eisen van de klant te voldoen. Er wordt dus veel tijd aan de onderlinge communicatie besteed. Je kunt hier voor het meest onbenullige stukje hout terecht, we helpen iedereen. Op deze manier willen we een belangrijke speler zijn voor mensen die met hout werken en bij Frans Konijn hun handen leren denken.”

www.fijnhout.nl

 

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.