Zes lerende handen verbeelden waar je moet schuren

 In Cursus, Opleiding meubelmaken, Scholing

“Voor november 2016 wisten we niet dat we bestonden, nu zijn we een hecht drietal”.

De concentratie is groot als de drie cursisten die elkaar in het begin niet kenden samenwerken.

Rob BarneveldBinkhuyzen was tot 2016 fysiotherapeut met een praktijk in Volendam. Hij is daarmee gestopt toen hij 65 werd en met pensioen ging. “Klussen vond ik altijd leuk en hier leer ik om het secuur te doen. Hier wordt je handig met basisgereedschap. Het is voor mij pure hobby, ik heb verder geen ambities. Wel leuk dat ik nu de banken van de tennisclub heb kunnen maken!”

Angela Bond komt uit Volendam. Voordat zij bij de School voor Meubelmaken kwam had ze Rob nog nooit ontmoet. “Mijn handen moeten bezig zijn, borduren, breien, schilderen. Ik heb een hele tijd een krantenartikel over de School voor Meubelmaken bewaard voordat ik mij aanmeldde. Ik was bang dat ik met enge machines moest werken. Vorig jaar heb ik dan toch de stoute schoenen aangetrokken en ik leer hier veel, ook om gereedschap goed en veilig te gebruiken.”

Jantine Kruse is schapenboerin. Zij woont in Waterland, tussen Monnickendam en Ilpendam. “Het is een lang gekoesterde wens om deze opleiding te volgen. Als kind vond ik het al heerlijk om met hout te rommelen. Dat heb ik van mijn vader. In de tijd dat ik als gezinsverzorgster in de Beemster werkte fietste ik hier vaak langs en iedere keer dacht ik hier moet ik naar toe. Ik ben met dat werk gestopt, ben nu vooral met de schapen bezig en doe hier wat ik al jaren wilde.”

Alle drie vinden het fijn om met elkaar te werken. Ze zijn nu bezig met het derde blok van het eerste leerjaar. Of zij na het vierde blok doorgaan met het tweede leerjaar weten ze nog niet. In ieder geval willen ze de modules over gereedschapskennis gaan volgen.

“De slogan van de Beemster School voor Meubelmaken is om je handen te leren denken,” zegt Jantine.

“Weet je, je handen helpen ook om beelden in je hoofd te maken. Als je een werkstuk aftast, voel je waar je nog wat moet schuren bijvoorbeeld. Er komt een beeld in je hoofd dat je ogen nog niet gezien hadden. Dat leer je hier ook.”

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.