2, 3 en 4 januari: Steun geven bij een vulkaanuitbarsting en armoede door bijdragen van cursisten

 In Geen categorie

Tijdens de voorbereiding op 1 december j.l. van de meubelwinterschool die op 2, 3 en 4 januari plaats vindt, komen Maria, Anouk en Suzan erbij zitten.

Zij zijn alle drie werkzaam bij de Stichting Timmerproject, als stagiaires en als directeur van de school in Guatemala.

“Het Timmerproject kon tijdens de vulkaanuitbarsting deze zomer, die meer dan tientallen dodelijke slachtoffers kostte en veel mensen dakloos maakte, heel nuttig zijn door mee te bouwen aan een opvangruimte”’ vertelt Maria. Maria is samen met Anouk stagiaire bij de Stichting Timmerproject vanuit hun opleiding Culturele en Sociale Vorming. Zij zijn alle twee een aantal maanden in Guatemala geweest.

Suzan Eleveld is directeur van de school en op dit moment voor een langere periode terug in Nederland.

“In 2000 kwam ik voor het eerst in dat land”, vertelt Suzan. “Ik had 10 kilo “Gered Gereedschap” bij me. Van het een kwam het ander. Ik ben nog een paar keer heen en weer geweest met kilo’s “Gered gereedschap” maar wilde er ook graag zelf iets mee doen. Zelf heb ik de Kunstacademie in Utrecht gevolgd en daar ontdekt dat je met timmeren je verbeelding vorm kunt geven. Dat je met timmeren kunt maken wat je bedenkt. Ik kwam in aanraking met een school in het dorp San Juan Alotenango en begon daar met kinderen te timmeren.”

Guatemala is een mooi maar moeilijk en arm  land met een verschrikkelijk verleden van een burgeroorlog. Er is ook weinig toerisme doordat het er best gevaarlijk kan zijn. Guatemala kwam in de zomer van 2018 in het nieuws door een enorme vulkaanuitbarsting en door de massale wandeltocht van mensen uit Midden-Amerika naar de Verenigde Staten. Ondanks dat, is de school inmiddels gegroeid tot een vooropleiding voor 50 kinderen en een fulltime vakopleiding waar nu 5 mensen een beroep leren. De staf bestaat naast Suzan uit 3 mensen.

“Mensen hebben weinig uitzicht op een veilig leven zonder honger en een goede scholing en gezondheidszorg. Er is geen of weinig geld voor initiatieven als de onze”, vertelt Suzan verder. “Daarom is het belangrijk om fans, donateurs, sponsors en misschien wel meer bedrijven te vinden die ons willen ondersteunen.”

In het kader van het 10-jarig bestaan van de Beemster School voor Meubelmaken besloot Frans Konijn om voor de speciale activiteiten aan de deelnemers ervan, een bijdrage te vragen die geheel ten goede komt aan het Timmerproject.

Anouk en Maria zijn op 2, 3 en 4 januari aanwezig bij de workshops, om de deelnemers tussen het werken door, te kunnen vertellen over het Timmerproject.

“Het goede van dit project is dat Gualtematezen zelf betrokken worden bij dit project en niet zoals bij veel NGO’S het werk door Europeanen of Amerikanen wordt gedaan”, vertelt Anouk.

“De school is heel belangrijk om de gevolgen van de vulkaanuitbarsting op te vangen”, zegt Maria. “De school heeft de constructie van een gebouw gemaakt, een recreatiecentrum, waar 54 gezinnen, die door de ramp getroffen zijn, opgevangen worden”.

Tijdens de wintermeubelschool wordt meer informatie over het Timmerproject gegeven in de hoop een goede financiële bijdrage te mogen ontvangen.

 

www.timmerproject.nl                   Zie ook op Facebook: Timmerproject Guatemala

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.