Bijzonder Broeinest en Zaanse Zagen, educatieve excursies voor innovatieve meubelmakers

 In Geen categorie

Op 2 en 8 juni organiseren wij excursies naar een Zaanse Houtzaagmolen en naar het Broeinest van Baars en Bloemhoff in Amsterdam Noord.

De zaagtechniek uit de Zaanse Gouden Eeuw

Als eerste van de twee educatieve excursies gaan we 2 juni op bezoek bij Houtzaagmolen Het Jonge Schaap op de Zaanse Schans.

Daar kunnen we kijken hoe traditionele houtbewerking uitgevoerd wordt. Zonder fossiele brandstoffen of stoom, maar met behulp van de wind.

Het Jonge Schaap werd gebouwd in 1580 en was tot 1935 in bedrijf. In dat jaar werd de molen gesloopt omdat het toen niet meer rendabel was om afhankelijk van de wind te zagen. Dankzij een goede documentatie van de molenonderdelen bij de sloop is de molen herbouwd en nu een prachtig voorbeeld van de techniek uit de Gouden Eeuw, toen de Zaanstreek het belangrijkste industriegebied was in Europa. Waarschijnlijk een van de redenen dat de Zaanse Schans veel bezoekers trekt vanuit de hele wereld.

We verzamelen op 14.15 bij Het Jonge Schaap, de 5e molen in de rij.

 

Broeinest bezoek.

Bij Baars en Bloemhoff kunnen we kennis maken met materialen, technieken en methoden die je fantasie te boven gaan. Veel ervan is duurzaam en recyclebaar. Baars en Bloemhoff is een groot bedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in moderne aspecten van de interieurbouw en meubelsector. Om hun relaties goed te kunnen informeren hebben zij zogenaamde broeinesten, plekken waar architecten, interieurbouwers en meubelmakers al dan niet met hun opdrachtgevers zich kunnen verdiepen in materialen die hun ontwerp kunnen verrijken.

Deze zomer openen zij hun derde broeinest in Amsterdam Noord. Toen we dit schreven waren ze nog druk aan het bouwen.

De excursie begint om 14.30 en we verzamelen ons een kwartier eerder aan de Aambeeldstraat 10 in Amsterdam Noord waar het bedrijf gevestigd is.

 

Als onze cursisten anderen mee willen nemen die belangstelling hebben voor onze school en ons vak, dan zijn ze van harte welkom.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.