Breakdancer in hout en talent met weerbarstig werkstuk

 In Algemeen, Cursus, Scholing, Workshops

img_1154

Mark is 4 dagen per week gymleraar op 3 basisscholen. Ook in zijn vrije tijd wil hij bewegen en met zijn handen bezig zijn. Daarom is hij iedere week bezig met breakdance tussen veel jongere dansers. En daarnaast is het meubelmaken belangrijk. Mark volgt al bijna een jaar de opleiding en wil die helemaal afmaken.

img_1170

“ Thuis maak ik meubels naar eigen ontwerp, opbergkisten en tafels. Soms verkoop ik al wat. Het leuke van dit vak is dat ik in het voetspoor van mijn opa treed. Hij was timmerman. Van mijn vader die metaalbewerker was heb ik lassen geleerd. Dat komt van pas bij het maken van tafels, die zijn een combinatie van een ijzeren onderstel met een houten blad. De school hier heeft als slogan “ leren denken met je handen. Ik voel dat niet zo. Wel dat ik hier een ambacht leer waar ik mijn handen en hoofd bij moet gebruiken.”

img_1194

De school heeft heel veel gereedschap waar de cursisten gebruik van kunnen maken. Cursisten worden grondig geïnstrueerd voor dat zij gereedschap mogen gebruiken. Dat geldt zowel voor handgereedschap als voor elektrische apparaten. De school heeft speciale momenten in het lesaanbod waarin cursisten met speciaal gereedschap leren werken. Informatie staat op de site onder de kop Agenda.

img_1199

Naast het leren omgaan met gereedschap wordt er veel aandacht besteed aan preventie en veiligheid. Oorbeschermers zijn bijvoorbeeld verplicht bij werkzaamheden met bepaalde machines.

 

img_1213

Sinds een paar weken is Isabelle het meubelmaken aan het ontdekken. Isabelle is 17 en volgt een talentopleiding in Utrecht. Zij komt met haar moeder Alies mee die regelmatig als assistent van de docenten aanwezig is bij de cursus en mensen helpt bij hun opdrachten.“Ik weet nog niet welke kant ik op wil”, zegt Isabelle, terwijl ze haar werkstuk passend probeert te maken. “Ik denk dat ik het meeste met muziek heb, maar fotograferen vind ik ook interessant. Hoe lang ik met meubelmaken doorga weet ik nog niet. Voorlopig ga ik hierheen als het kan met mijn studie en als mijn moeder hier moet werken.”

 img_1176

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.