Een schatkistje voor een reis door de tijd

 In Scholing, Workshops


Op dinsdagmorgen, 18 juni komen 27 kinderen van basisschool Prinses Beatrix uit Kwadijk een kistje maken bij de Beemster School voor Meubelmaken.
Het initiatief is genomen door een leerkracht die de School kent en daar de mogelijkheid ziet om kinderen iets meer bij te brengen over techniek.

“Kinderen zitten tegenwoordig erg veel achter schermen,” zegt Tjitske. Zij is leerkracht en begeleidt de kinderen van groep 6 tot en met 8. “Als je vraagt wat ze het liefste doen roepen ze bijna allemaal gamen. Daarom is het goed dat ze ook ervaren hoe het is om met hun handen te werken en bijvoorbeeld een boor vast te houden.”
Tjitske is voor het eerst bij de School en het lijkt haar ook wel erg leuk om zelf een cursus te gaan doen, misschien wel op de Zomerschool in augustus.

De kinderen maken een kistje. “Ik ga ze voorstellen om daar een soort ruimte/tijdkistje van te maken. Een kistje waarin je dingen doet die je nu belangrijk vindt. Dat maak je na 10 jaar open en dan laat je je verrassen door wat er veranderd is. Je kunt er ook een brief aan je toekomstige zelf in doen. Erg leuk om die na 10 jaar weer te lezen!”
De school gaat een week later met groep 1 tot met 4 bij de School een muziekinstrument maken.

Een week later zijn de kinderen van groep 1 tot en met 4 een muziekinstrument aan het maken.

Ieder krijgt een hamer, een grote spijker, plankjes en flessendoppen.

“Dat kistje vonden de kinderen veel te mooi om 10 jaar weg te stoppen. Enorm protest,” vertelt een andere leerkracht, Irma. Ze vonden het belachelijk en nu hebben we ze maar voorgesteld ergens anders een kistje te zoeken en dat gebruiken voor hun tijdproject.”
De kinderen van de eerste groepen zijn bij de meubelmakerij in het kader van het thema ruimte.

“Muziek kan je zien als een drager van het begrip ruimte”, vertelt Irma. “Door muziek weet je waar je je bevindt door de richting van waaruit die komt. Maar het maken van een instrument is vooral goed voor hun motoriek en oog-hand coördinatie. Hoe jong ook, ze zijn nu al aan het gamen. Dit is een goed tegenwicht en ze zullen zich nog jaren herinneren bij een meubelmakerij te zijn geweest.”

Alle leerkrachten zijn enthousiast over de Beemster School voor Meubelmaken. Zowel om zelf een cursus te volgen als voor de ouders. Een paar overwegen om in augustus de Zomerschool te volgen. “Wat leuk om dit een paar dagen met je kind te doen, zeker als ze puberen!”
De leerkrachten gaan het hun eigen kinderen voorstellen.

Kijk op de website naar de workshops tijdens de Zomerschool in augustus.

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.