Een zonnig Jong Schaap met hoog knuffelgehalte voor houtliefhebbers

 In Algemeen, Bedrijfsuitjes, Workshops

 

Zaterdagmiddag 20 april bezochten een aantal cursisten de houtzaagmolen Het Jonge Schaap aan de Zaanse Schans. Prachtig weer en duizenden toeristen van over de hele wereld zorgden voor een blije sfeer.

Het Jonge Schaap is een spiksplinternieuwe oude molen. Hij is in 1680 gebouwd en heeft tot 1932 gewerkt. Daarna nam stoom de wind over en werd de molen in 1942 in stroken afgebroken. In 2007 werd de molen opnieuw neergezet en werkt nu continu.

De cursisten worden geïnformeerd door begeesterde vrijwilligers Klaas en Piet, die alles weten van de historie, van de constructie van de molen en van het hout dat er gezaagd wordt. De molen is een onbegrijpelijk complex geheel van wind, hijsen en zagen mogelijk gemaakt door de uitvinding van de krukas in de 16eeeuw. Daarmee was hij een van de 1000 molens in de Zaanstreek die het oudste industriegebied van de wereld vormde.

De larixstammen liggen in het water van de Zaan en worden van daaruit met windkracht omhoog gehesen en halverwege de helling van hun bast ontdaan.

Het is zwaar werk dat met veel enthousiasme wordt gedaan en waar met veel enthousiasme over verteld wordt.

En af en toe wordt er even geknuffeld waarbij de baardstoppels geen belemmering lijken te zijn.

 

Recommended Posts

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.